Type
Woningbouw
Locatie
Amsterdam
Jaar
2016
Status
2e plaats Tender Podium
Klant Latei
Samenwerking
APTO Architects, INBO, Ponec de Winter, De Verbeelding, WE Adviseurs, Pieters Bouwtechniek, WAX
Design Team
Maarten Filius, Rik Bakker, Katarzyna Nowak, Agnese Caporossi

de groene stad

Hoe creëren we een natuur inclusieve buurt met sociale duurzaamheid in een hoogstedelijk blok?

De Groene Stad vormt een hoeksteen van het ontwikkelingsgebied Podium aan de Cornelis Lelylaan. Een hoog stedelijk gebied aan de ring A10 waarmee een schakel gelegd moet worden tussen het Andreaskwartier en het stationsgebied. Maar hoe creëer je nou een prettig woonklimaat op een plek omringd door verkeer, geluid en fijnstof vanaf de ring? Door het hoog stedelijk blok als een schil om het binnengebied te leggen, wordt dit afgeschermd van alle invloeden van buitenaf. Met ‘groene longen’ in de gevel bekleed met luchtzuiverende kamperfoelie, wordt het massieve blok opgedeeld in een ensemble van verschillende blokken. Zo ontstaat het beeld van een kleine stad. Deze blokken omarmen een groene oase en lopen getrapt af richting het binnenterrein waardoor ruimte voor grote groene terrassen ontstaat.

Het binnenterrein komt tot leven door symbiose tussen bewoners, creatieve ondernemers in de broedplaats en bezoekers. Hier vormt zich een natuurinclusieve binnenwereld.

Modulariteit als basis voor efficiëntie

Om tot een levendig en dynamisch beeld te komen zijn zowel binnen als buitenwereld modulair opgezet. Zo bestaat de metselwerk buitengevel uit modules van verschillende diepte en hoogte die gerepeteerd worden in een gevarieerd ritme. Aan de binnenzijde vormen modulaire balkons en houten geveldelen de basis voor de dynamiek en levendigheid.